Δροσουλίτες


Πριν μερικές μέρες  είχα επισκεφθεί  ένα φίλο μου στο Ρέθυμνο στη Κρήτη. Εκεί στα γραφικά ταβερνάκια ανάμεσα σε ρακές και μεζέδες, κάποιοι ντόπιοι παππούδες μου  μίλησαν για τους Δροσουλίτες, τα φαντάσματα  που κάνουν την εμφάνιση τους στο Φραγγοκάστελο στο τέλος της Άνοιξης. Μου κίνησε τη περιέργεια η ιστορία αυτή.

Εύθυμα αστυνομικά


H εγκύκλιος του σταθμάρχη

To 1853 εξεδόθη στη Δημητσάνα μια Ημερήσια Διαταγή ή μάλλον εγκύκλιος του Σταθμάρχη Χωροφυλακής Εμμανουήλ Λαγουδάκη. Είναι από τα σπάνια δείγματα ύφους και γραφειοκρατικής αντιλήψεως εκείνης της εποχής και αξίζει παρά το μέγεθός της να τη διαβάσετε.

"Προς άπασας τας αρχάς του κράτους, νομαρχίας και δημάρχους της υπ'εμέ αστυνομικής περιφερείας της πόλεως Δημητσάνας.

Ο Τσέχωφ στο Ξηρόμερο - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις , Καλοκαίρι 2011


Πριν λίγες μέρες είδα το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στο Δήμο Ξηρομέρου. Μεταξύ αυτών το ενδιαφέρον μου τράβηξε μια  θεατρική παράσταση με τίτλο   ΄΄ Πρόταση Γάμου΄΄ κωμωδία του Αντον Τσέχωφ με τον συμπαθή  ηθοποιό Ηλία Γκέκα - να μη ξεχνάμε ότι φέτος γιορτάζονται τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχωφ. Απόρησα γιατί είναι γνωστό σε όσους έχουν βασικές γνώσεις θεάτρου ότι ο Τσέχωφ είναι ιδιαίτερα βαρύς ακόμα και στις κωμωδίες του. Απαιτεί βαθιά θεατρική εμπειρία για να τον παρακολουθήσεις.

΄΄Ουαί υμιν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές.....΄΄ Τα κακά στέιτζ της Ν.Δ. και οι καλές κοινωφελείς εργασίες του ΠΑΣΟΚ

"Αλίμονο σε εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές, διότι μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι εξωτερικά είναι κατάλευκοι και δείχνουν ωραίοι, εσωτερικά όμως είναι γεμάτοι από οστά νεκρών ανθρώπων και από κάθε είδους ακαθαρσίες... "

Καλοκαίρι και Καταχνιά!


                                                     ...ή αλλιώς Μυρωμένοι Στίχοι 
                                           Αφιερωμένο στη γενιά της μεταπολίτευσης


Μέρες του Ιούλη, ο καιρός ζεστός αλλά όχι καυτός. Μάλλον ευχάριστος Τελειώνοντας τις δουλειές της ημέρας, έκανα ένα γρήγορο σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Κυριαρχούν τα πολιτικά και οικονομικά θέματα. Θλίψη, μιζέρια, απογοήτευση... Τι να σχολιάσεις  και  τι να γράψεις;

Είναι αυτή η Ελληνική Δημοκρατία;

Τις Κυριακές δεν θέλω να ασχολούμαι με τα στραβά και τα πολύ άσχημα που συμβαίνουν στο τόπο μας. Για αυτό και συνήθως αναφέρομαι σε ποιητές, μουσική και άλλα πιο εύπεπτα θέματα. Όμως  περιπλανώμενος διαδικτυακά έπεσα σ ένα κείμενο - μαρτυρία του Ταξίαρχου Ουζούνογλου , το οποίο θέλησα να διαδώσω παραπέρα γιατί θεωρώ ότι έχει στοιχεία που πρέπει ο κόσμος να μάθει για να βοηθηθεί στις σκέψεις του.

Ο Έβρος απέναντι!


2 Ιούλη σήμερα.  Μια πολύ όμορφη μέρα έχει ξεκινήσει. Ένας λαμπερός ήλιος κυριαρχεί και μια γλυκιά ζέστη αρχίσει σιγά – σιγά να απλώνεται στην ατμόσφαιρα.  Η διάθεση μου στο κόκκινο, όλα συνηγορούν στο νάμαι χάλια.

Ο Άκης και τ' αδέρφια του

Η  Βουλή σήμερα ψήφισε  τη παραπομπή  του πρώην Αντιπροέδρου, υπερυπουργού και υποψηφίου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, για δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος. Στην διαδικασία έλαβαν μέρος 242 βουλευτές ενώ έγκυρα θεωρήθηκαν 236 ψηφοδέλτια, 6 ήταν άκυρα και 4 λευκά. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, έπειτα και από τη θετική εισήγηση όλων των κομμάτων, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.Με 216 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», 9 να ψηφίζουν «όχι» και 7 να δηλώνουν παρόντες, η Βουλή αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, για την υπόθεση των υποβρυχίων.Στην "Ελευθεροτυπία" της Δευτέρας 6 Ιουνίου 2011, είχε δημοσιευθεί με τίτλο "ο Άκης και τ' αδέρφια του", το ακόλουθο κείμενο της Αριστέας Μπουγάτσου.