Χθες ήμουν στο χωριό μου και συζητούσα με νέα παιδιά, αγρότες κυρίως. Η κρίση μέσα στα τόσα κακά –ουδέν κακόν, άλλωστε, αμιγές καλού - έχει και τα θετικά της . Έχει υποχρεώσει έναν αριθμό νέων ανθρώπων να επιστρέψει στις ρίζες του
Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια διατηρεί ακόμα την αλληλεγγύη προς τα μέλη της
Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια διατηρεί ακόμα την αλληλεγγύη προς τα μέλη της
Στηρίζει τα παιδιά της, κι έτσι δειλά –δειλά αρχίζουν κάποια καλλιέργεια, αγοράζουν μερικά ζωντανά και προσπαθούν να επιβιώσουν. Θα περίμενε κανείς κάποιοι φορείς να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να στηρίξουν αυτούς τους νέους Αμ δε! Οι Δήμοι είναι εγκλωβισμένοι στον ασφυκτικό κλοιό του Καλλικράτη, προσπαθώντας να οργανωθούν και αδυνατώντας να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.
Θα μπορούσαν οι τοπικές ενώσεις των αγροτών να βοηθήσουν στη κατεύθυνση αυτή με κάποιες ενημερώσεις ή με αιτήματα τους, στη κεντρική εξουσία για παροχή κινήτρων, προκειμένου οι νέοι αυτοί να στεριώσουν στα χωριά τους. Σίγουρα όμως οι κυβερνώντες έχουν άλλα να ασχοληθούν, οι ξένοι δανειστές μας κυνηγάνε, που καιρός για τους αυτόχθονες ιθαγενείς!
Στη παρέα κι ένας ξάδερφός μου ο οποίος μου διηγήθηκε το εξής απίστευτο. Τις προάλλες ακούγοντας ότι έπρεπε να συμπληρώσει την αίτηση ενίσχυσης καπνοπαραγωγών, πήγε στην ΕΑΣ Μεσολογγίου, όπου ήταν μέλος για να υποβάλλει την αίτηση μέσω της Ένωσης. Πρόθυμα του είπαν ναι μόνο που θα στοίχιζε 110 ευρώ. Συμπλήρωσε την αίτηση κι έφυγε, συνηθισμένος να πληρώνει οτιδήποτε έκανε στην Ένωση. Από ότι έμαθε και οι άλλες ενώσεις ζητούσαν το ίδιο ποσό.
Έψαξα στο διαδίκτυο και διαπίστωσα έκπληκτος ότι το Υπουργείο δεν απαιτούσε κάποιο χρηματικό τέλος. Δηλαδή τα χρήματα έμειναν στην Ένωση. Αν έχουν υποβάλλει χίλιοι αγρότες αίτηση, η ένωση έχει 100.000 ευρώ κέρδος. Αν δεν είναι αυτό εκμετάλλευση τι είναι; Κερδοσκοπικές επιχειρήσεις είναι οι ενώσεις; Και μπορεί να μου πει κάποιος ποιο είναι η παραπέρα τύχη αυτών των χρημάτων;
Οι ενώσεις είναι κλειστές ομάδες αποκρυφιστών; Δεν δημοσιοποιούν τις οικονομικές τους δραστηριότητες;
Να επανέλθω και στο θέμα των μελετών της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών. Πριν δύο Κυριακές η Ελευθεροτυπία έγραψε ειδικό άρθρο για σύμβουλο του πρώην Υπουργού Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ήταν στη μία από τις τρεις εταιρείες με τις οποία η ΠΑΣΕΓΕΣ του σοσιαλιστή Καραμίχα έκανε τις copy – paste μελέτες και έδωσε τα χρήματα των αγροτών. Για τι ποσά μιλάμε; 5000 αιτήσεις επί 3000 ευρώ μας κάνουν 15.000.000 ευρώ. Πως δόθηκαν; Με ποιες διαδικασίες; Η ΠΑΣΕΓΕΣ απάντησε ότι δε δίνει λογαριασμό σε κανένα, δεν είναι δημόσιο και ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σιγά μη κώλωνε! Είμαστε εξουσία, χρόνια τώρα, ποιους να φοβηθούμε; Εύγε πρασινοσοσιαλιστή Τζανέτο! Τους κατατρόπωσες! Άλλωστε κι ο γράφων όταν απηύθυνε το ίδιο ερώτημα στον κ. Κουτσουπιά, ξέρετε τι απάντησε; Κι εσύ γιατί πήρες σύνταξη στα 45;
Οχι θ’ άφηνε...
Οι ενώσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για την δουλειά τους κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Κάτι προσφέρουν και αμοίβονται γι'αυτό. Δεν είναι δημόσιοκαι οι υπάλληλοι πληρώνονται από ίδια των ενώσεων έσοδα. Εδώ ο Δήμος για τον βοσκότοπο τα παίρνει από τους φτωχούς κτηνοτρόφους και απεειλεί πως αν κάποιος χρωστάει δεν θα του δώσει φέτος βοσκότοπο με αποτέλασμα να χάσει τις επιδοτήσεις που για τον Δήμο είναι καθαρά έσοδα γιατί δεν κάνει τίποτα στό βοσκότοπο . Καθαρό νταβατζιλίκι. Εκβιαζμός απο νέα Δημοτική αρχή σε οικονομική κρίση. Κοιτα τα του οίκου σου κύριε σύμβουλε και μετά το σπίτι του γείτονα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ ανώνυμε γνωρίζω πολύ καλά τι είναι οι ενώσεις και σε ότι αφορά το έργο τους αυτό φαίνεται από τη κατάντια των αγροτών, για την οποία σημαντικό μερίδιο τους ανήκει. Συγκεκριμένα τώρα, κατήγγειλα τα 110 ευρώ που πληρώνουν οι αγρότες τα οποία είναι πάρα πολλά για τη σύνταξη της αιτήσεως. Να καταλάβω τα 10-20 ευρώ, τα 110 δε τα καταλαβαίνω, είναι εκμετάλλευση. Και σαφώς δεν είναι φιλανθρωπική επιχείρηση οι ενώσεις, μήπως όμως έχουν φτάσει στο επίπεδο κερδοσκοπικής επιχείρησης; Σε ότι αφορά τα βοσκοτόπια και τα χρήματα που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι στο Δήμο. Δεν ξέρω αν υπονοείς το Δήμο Ξηρομέρου αλλά ουδεμία απόφαση σχετική έχει ληφθεί. Ξέρω όμως ότι κάποιοι πληρώνουν και κάποιοι όχι και μάλιστα ο διαχωρισμός γινόταν ανάλογα με το τι ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις επιδοτήσεις γιατί και εγώ γνωρίζω αυτό που όλοι ξέρουν. Το πόσο πραγματικά δηλαδή είναι τα στοχεία που εχουν δοθεί. Και στο τελευταίο του σχολίου σου αγαπητέ φίλε, δεν θεωρώ οίκο μου το Δήμο, αλλά μόνο το σπίτι μου στο χωριό κι εκεί οι μισοί είναι γεωργοί, οπως οι γονείς μου, κι οι άλλοι είναι κτηνοτρόφοι. Αρα δεν θα δεχτώ την υπόδειξή σου και θα συνεχίζω να σχολιάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφή