Επιστολή βόμβα διπλωματών


Πριν λίγες ημέρες στην Ελευθεροτυπία δημοσιεύτηκε το παρακάτω κείμενο από την κ. Αλίκη Μάτση: 
''Επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο», απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης. Αποτέλεσμα, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».

Του καταλογίζουν «ανομολόγητους χειρισμούς»
Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.
Και η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.
Στην επιστολή, επί της ουσίας, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους, ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής “μη επιβάρυνσης” των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Νεο – οθωμανισμός
Σαρκαστικά δε, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν: «Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα ‘χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».
Κι αυτό γιατί «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες “αντιπαραγωγικές” ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας».
Κατά πρωθυπουργού
Και καταλήγει βάλλοντας εμμέσως και κατά του πρωθυπουργού, καθώς διά της πλαγίας οδού αναφέρεται σε κατά καιρούς ρήσεις του Γ. Παπανδρέου:
«Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί “Τιτανικού”, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς».
Ερωτηθείς για την επιστολή χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει.
Περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».''

Σχόλια
Στο κείμενο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα κύρια από τα ιστολόγια. Τα εξαρτημένα και κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε. [Μέσα Μη Ενημέρωσης], οι νταβατζήδες της ελληνικής πολιτικής, δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα. Κατά τη δική τους κρίση δεν είναι τίποτα σημαντικό, όπως πριν λίγο καιρό η επιστολή των αρχηγών Ναυτικού ή η κίνηση διαμαρτυρίας των Πανεπιστημιακών -Μπέης, Κασιμάτης, Αλιβιζάτος
Κατά τη δική μου ταπεινή άποψη είναι ιδιαίτερης βαρύτητας κίνηση. Στο παρελθόν, από τη θέση του στρατιωτικού ακολούθου, είχα συνεργαστεί με διπλωματικό προσωπικό και μπορώ να βεβαιώσω για το τεράστιο αίσθημα ευθύνης των ανθρώπων αυτών, το υψηλό τους επίπεδο και την μεγάλη  αγάπη για τη πατρίδα [Παναγιώτη Καρακάση, Νίκο Δεικτάκη, Μιχάλη Χριστίδη καλή σας ώρα σ' όποια  γωνιά της γης  και να βρίσκεστε]
Η ένωση διπλωματικών υπαλλήλων, το επίσημο συνδικαλιστικό τους όργανο, ενυπόγραφα καταγγέλλει την ηγεσία του ΥΠΕΞ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Προσέξτε δεν είναι κατηγορίες απλές. Οι διπλωμάτες προσέχουν πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Κατηγορούν τον κ. Δρούτσα και τον πρωθυπουργό για προδοσία αφού 
     * διαλύουν  τη διπλωματική υπηρεσία «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής “μη επιβάρυνσης” των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». 
     * προσχώρησαν στον νέο-οθωμανισμό
     * με τις ενέργειες του κατέστρεψαν τη χώρα
Αναρωτιέμαι δεν πρέπει να τους καλέσει η δικαστική εξουσία να δώσουν εξηγήσεις; Η και αυτή έχει υποκύψει στην εκτελεστική εξουσία; Κι η αντιπολίτευση γιατί δεν ζητά τη παραίτηση του Υπουργού των Εξωτερικών και της κυβέρνησης; Τι άλλο πρέπει να κάνουν για να φύγουν; 
Αγαπητέ Πρόεδρε Αντώνη Σαμαρά, έχεις δηλώσει ότι  η Ν.Δ. δεν βιάζεται να έρθει στην εξουσία. Θέλει να δημιουργήσει ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να κυβερνήσει.  Θα συμφωνούσα μαζί σου αν υπήρχε  μια υποτυπώδης  διακυβέρνηση. Ομως αυτό δεν συμβαίνει!  Η χώρα  μας άγεται και φέρεται, ανυπόληπτη, ντροπιασμένη, χωρίς ηθικό. Φοβάμαι ότι όταν δημιουργηθεί η πλειοψηφία θα έχει απομείνει το  πτώμα μας. Και τότε θα απαιτηθούν θεϊκές δυνάμεις για την Ανάσταση. Μήπως θα είναι πλέον αργά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου