Περί κριτικής και όχι μόνον

Δεν το κρύβω ότι μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση όταν είδα την ανάρτηση στο xiromero news, 9 Μαρ,  με το κείμενο για τη παραίτησή μου από δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου για να αναλάβω ειδικός σύμβουλος,  αλλά και τα σχόλια   σε αυτήν 

http://xiromeronews.blogspot.com/2011/03/blog-post_1888.html
Η έκπληξη μου προερχόταν απ το γεγονός ότι ο ίδιος είχα ανακοινώσει ένα μήνα πριν στο ιστολόγιό μου,  http://arvanitisdimi.blogspot.com/ την απόφασή μου να αποδεχτώ τελικά την πρόταση ΄΄διαρκείας'' του Δημάρχου να αναλάβω ειδικός σύμβουλος και εξηγούσα τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτήν. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:  
<<Διαπίστωσα ότι εγκύκλιοι  και υπουργικές αποφάσεις στέλνονταν ΄΄κατά ριπάς΄΄ από τα Υπουργεία, προθεσμίες για εκτέλεση εργασιών προσαρμογής στον νέο νόμο ορίζονταν,  πλήθος υποχρεώσεων για συμμόρφωση, συγχώνευση νομικών προσώπων, απογραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, αποκομιδή απορριμμάτων με ευθύνη του Δήμου, χωρίς οργάνωση, ακόμα, δημοτικής υπηρεσίας αποκομιδής, παράνομες χωματερές, κακή οικονομική κατάσταση με αρκετά χρέη,  έλλειψη μελετών, διακοπή εργασιών αθλητικού κέντρου, αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου των σφαγείων, λόγω μη πρόβλεψης χρηματοδότησης του βιολογικού  καθαρισμού αυτών, μη ολοκλήρωση του έργου του αποχετευτικού δικτύου του Αστακού, καθυστερήσεις στο έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Αστακού, ακάθαρτη πόλη,  αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα σταματημένο από το συμβούλιο επικρατείας, σήριαλ μαρίνας και της μελέτης για τον Αστακό ....και πλείστα  όσα θα μπορούσα να συμπληρώσω
Μέσα σε αυτή τη κατάσταση η πρόκληση του Καλλικράτη κινδυνεύει να γίνει βρόγχος και να πνίξει το σοβαρό αυτό εγχείρημα στη τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στο Δήμο Ξηρομέρου
Τα προβλήματα του νέου Δήμου τεράστια και επιτακτική η ανάγκη αντιμετώπισης τους. Θα αναφέρω κάποια χωρίς να ιεραρχώ τη σημασία τους:
      * Σχέδιο Πόλης
      * Μαρίνα
      * Μόλυνση θάλασσας και οργάνωση ιχθυολογικού πάρκου
      * Ολοκλήρωση και λειτουργία σφαγείων
      * Ολοκλήρωση και λειτουργία βιολογικού καθαρισμού
      * Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων
      * Αλλαγή αισθητικής παραλιακών χώρων
      * Κακή κατάσταση σχολείων
      * Αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα
      * Βιολογικός καθαρισμός Μύτικα
      * Ανάπτυξη του λιμανιού στο Πλατυγιάλι
και άλλα πολλά ακόμα, ιδιαίτερα στα Δημοτικά διαμερίσματα Αλυζίας και Φυτειών, για τα οποία δεν έχω ακόμα πλήρη ενημέρωση

Είχα γράψει προ μηνός περίπου ότι αρνήθηκα τη πρόταση του Δημάρχου κ. Σαμαρά να παραιτηθώ από Δημοτικός σύμβουλος και να αναλάβω ειδικός σύμβουλος του Δήμου για την οργάνωση και διοίκηση του νέου Δήμου, εξηγώντας τους λόγους της άρνησης.
Βιώνοντας τη πραγματικότητα που προσπάθησα να περιγράψω πιο πάνω και τις αληθινά, τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, αποφάσισα, ως πράξη συν-ευθύνης για τη πορεία του νέου Δήμου, να ενώσω τις δυνάμεις  μου και να συμβάλλω με την οργανωτική και διοικητική  μου εμπειρία στην οργάνωση και διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου, αφού πρώτα συζήτησα και πήρα την έγκριση των συγχωριανών μου αλλά και φίλων από τα άλλα χωριά  που στήριξαν την υποψηφιότητα μου στο  Δήμο.>>
Αυτά λοιπόν έγραφα στην ανάρτησή μου'' Δημοτικά του Ξηρομέρου'' 11/2
Νομίζω ότι είμαι σαφής. Αλλά επί των σχολίων θα ήθελα να πω κάποια πράγματα. Είχα πάντα την άποψη ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική είτε σε τοπικό επίπεδο είτε στη κεντρική σκηνή είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη κριτική η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι και κακόπιστη και κατευθυνόμενη. Η συμβουλή φίλων ήταν μην ασχολείσαι, χάνεις το χρόνο σου. Είναι κι αυτό μια άποψη. Όμως  εμένα μου φέρνει λίγο προς τη φυγομαχία και πολλοί ίσως το θεωρήσουν έτσι. Αδέλφια αντέχω στη κριτική, αντέχω στο διάλογο. Ίσως και να είμαι ο μόνος στο Δήμο Ξηρομέρου από τους ασχολούμενους με τα κοινά, πιθανόν και στο νομό, ο οποίος διατηρώ ιστολόγιο - μπλογκ με περίπου 7.000 κτυπήματα σε τρεις μήνες , αλλά και σελίδα στο φέισμπουκ με πάνω από χίλιους φίλους, όπου γράφω ο ίδιος και παρακολουθώ ο ίδιος, όχι άλλοι για μένα. Κατά συνέπεια ας συζητήσουμε όποιο θέμα θέλετε, είμαι ανοικτός σε κάθε είδους συζήτηση. Να πάω και πιο συγκεκριμένα για τους σχολιαστές της ανάρτησης.
Είναι γεγονός ότι πολλοί στον Αστακό  αλλά και κατ επέκταση στο Δήμο Ξηρομέρου θεωρούν ότι όποιος στηρίζει τον Σαμαρά, το κάνει είτε επειδή έχει οικονομικό όφελος είτε επειδή προσδοκά αυτό. Σε τούτο συντελεί η οικονομική επιφάνεια του Δημάρχου αλλά και οι φήμες ότι ο τάδε πήρε τόσα ο δείνα πήρε άλλα τόσα κ.ο.κ.  Είναι επίσης αλήθεια ότι η κοινωνία πρέπει να βρίσκει  κι ένα αλλά για κάθε έναν που με κάποιον τρόπο προβάλλεται σαν κάτι διαφορετικό - καλός μωρέ είναι αλλά...  Αγαπητοί μου δε δίνω δεκάρα γι αυτό πιστέψτε με, δε μ ενδιαφέρετε εσείς που σκέπτεστε με αυτόν το τρόπο κι ούτε θέλω να μπω στη διαδικασία αυτή. Αν κάποιοι θέλουν να αναπαράγουν τη μιζέρια του εαυτού τους  -εγώ θα τάπαιρνα, άρα κι αυτός τα παίρνει-   αλλά  και δυστυχώς του τόπου μας, εμένα δε θα με βρουν εκεί. Οι αποφάσεις μου σε όλη μου τη ζωή υπαγορεύονταν από το δικό μου τρόπο σκέψης. Πάντως αν αυτοσκοπός  ήταν το χρήμα δε θα διάλεγα να υπηρετήσω στο στράτευμα 25 χρόνια...
Ειδικότερα για το σχόλιο του φίλου 9 Μαρ 09.37 και σε ότι αφορά τη μόρφωση  και τις γνώσεις μου, πατριώτη ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά αν αυτό θα φανεί εγωιστικό, όμως είμαι υπερήφανος για το βαθμό του Συνταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού τον οποίο φέρω, την υπηρεσία μου επί πολλά χρόνια στις Δυνάμεις Καταδρομών, τα δύο πτυχία Πανεπιστημίων που κατέχω για το ένα μεταπτυχιακό, για τις πέντε γλώσσες που χειρίζομαι,  για τις θέσεις που έχω κάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπροσωπώντας τη χώρα,  για τα μετάλλια που έχω πάρει και για ότι άλλο γράφεται στο βιογραφικό μου Και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα βρίσκεις τα στοιχεία αυτά και σε βιογραφικά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τώρα αν αυτά ενοχλούν εγώ τι να κάνω;  Σε ότι αφορά την εμπειρία, είδαμε τα αποτελέσματα των έμπειρων πολιτικών, ας μη το συζητήσουμε... Η εμπειρία στη παρούσα φάση μάλλον μομφή αποτελεί. Για τα υπόλοιπα σχόλια,  δεν έχω καμιά σχέση με ... Κιτσάρες απ το Μαχαλά ούτε καταλαβαίνω τι εννοεί ο φίλος 9 Μαρ 09.37. Για τον σχολιαστή 13 Μαρ 12.21, αδελφέ συνεχίζω τη κριτική μου κι εξακολουθώ να γράφω, όμως  στο μπλόγκ μου πλέον. Κι αυτό γιατί δεν είναι όλα τα ιστολόγια ανοικτά για μένα για λόγους εύκολα κατανοητούς. Για τα φωτοβολταϊκά νομίζω ότι ασχολήθηκα αρκετά και συνεχίζω να παρακολουθώ το θέμα. Ο θόρυβος ο οποίος είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη και ο οποίος είχε οδηγήσει στα πρώτα αποτελέσματα, οφείλονταν σε κάποιο βαθμό και στη δικιά μου ανάρτηση που πρώτη βγήκε στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει όμως καμιά παραπέρα εξέλιξη.
Σε ότι αφορά τις ύβρεις τώρα για την επιλογή μου να στηρίξω Σαμαρά τις γυρίζω πίσω σε αυτούς που προέρχονται.  Οι δικοί μου άνθρωποι, οι συγχωριανοί μου και οι φίλοι μου στα άλλα χωριά, γνωρίζουν και στηρίζουν τις αποφάσεις μου. Όσοι διαφωνούν έχουν το δικαίωμα αυτό, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι. Θα έλεγα όμως πριν εκφράσουμε τη γνώμη μας να ερευνούμε π.χ να πάμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να δούμε και να ακούσουμε τους ανθρώπους που εκλέξαμε, να ρωτήσουμε τους υπαλλήλους του Δήμου, γενικά να πληροφορηθούμε. Και να επαναλάβω είμαι ανοικτός στο διάλογο, διαδικτυακό αλλά και πραγματικό, επώνυμο κι ανώνυμο, ακόμα κι η κακοπροαίρετη κριτική είναι δεκτή. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ενοχλώ...

2 σχόλια:

  1. «Νομίζω πως η ζωή είναι μία πολύ θλιβερή φάρσα. Γιατί έχουμε μέσα μας -χωρίς να μπορούμε να ξέρουμε πως, γιατί κι από που- την ανάγκη να εξαπατούμε αδιάκοπα τον εαυτό μας, δημιουργώντας μία πραγματικότητα (μία για τον καθέναν και ποτέ την ίδια για όλους) που κάθε τόσο αποδεικνύεται ότι είναι μάταιη και φανταστική»
    Λουίτζι Πιραντέλο, Πρόλογος, «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».
    Ένας τρόπος να λες ψέματα στον εαυτό σου και τους άλλους είναι να αναδιατυπώνεις δύσκολα ερωτήματα με τρόπο αυτοεξυπηρετικό, διευκολύνεσαι, έτσι, να δίνεις απαντήσεις που σε βολεύουν. Συνήθως, μάλιστα, επιλέγεις ένα ουδέτερο λεξιλόγιο, το οποίο σου επιτρέπει να αναπεριγράφεις ευφημιστικά τις πράξεις σου και να καθιστάς ευλογοφανείς τις επιλογές σου. Αν δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια, μεριμνάς μονίμως για την αληθοφάνεια, τις εντυπώσεις.
    Ως καλοπροαίρετος αναγνώστης σου αποδίδω τον τρόπο που αιτιολογείς τις επιλογές σου στην ανάγκη που περιγράφει παραπάνω ο Πιραντέλο.
    Μεταφέρω αυτούσιο κομμάτι από την ανάρτησή σου στις 08/01/2011 (http://arvanitisdimi.blogspot.com/2011/01/blog-post.html#more):
    "Έτσι την επομένη επικοινώνησα με τον Δήμαρχο και τον ενημέρωσα ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ τη θέση, καθόσον θα έπρεπε να παραιτηθώ από δημοτικός σύμβουλος, πράγμα το οποίο, δεν είχα δικαίωμα να το κάνω στους συγχωριανούς μου αλλά και σε όσους άλλους με ψήφισαν στις εκλογές."
    Μέχρι εδώ καλά, επειδή όμως σε ψήφισα κι εγώ (όπως και πολλοί άλλοι) δεν θυμάμαι να σου εκχώρησα ποτέ το δικαίωμα να παραιτηθείς, για να ασκήσεις καθήκοντα Ειδικού Συμβούλου. Σε ότι αφορά τον τρόπο που αιτιολογείς την απόφαση σου, παραπέμπει άμεσα σε αυτά που γράφει ο Πιραντέλο. Αλίμονο εάν δεν γνώριζες ή δεν φρόντισες να ενημερωθείς για τα προβλήματα του Δήμου, αλλά τα ανακάλυψες ξαφνικά και έκρινες ότι θα τα αντιμετωπίσεις καλύτερα ως Σύμβουλος. Επειδή λοιπόν δεν απευθύνεσαι σε Ιθαγενείς (ή μόνο σε Ιθαγενείς, γιατί κάποιοι ενδεχόμενα να σε έκαναν να πιστέψεις ότι είναι) παραδέξου ότι το ζητούμενο ήταν μια έμμισθη θέση επενδεδυμένη με θεσμικά χαρακτηριστικά. Τα κατάφερες λοιπόν "ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ". Πάψε όμως να υποτιμάς τη νοημοσύνη μας!!
    ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου συγχωριανέ είμαι σίγουρος ότι δε με ξέρεις κι ουτε ποτέ έχεις μιλήσει μαζί μου, για να τα γράφεις αυτά. Κατ αρχήν τωρα βλέπω το μήνυμα σου και γι αυτό απανταω σε αυτόν τον χρόνο, αφου αυτό γράφτηκε πολύ μετά τη δημοσίευση της ανάρτησης, όμως αν δείς την απάντηση και αφου είσαι καλοπροαίρετος, στείλε μήνυμα στο μέιλ μου ή στο φέισμπουκ και είμαι στη διάθεση σου για οποιαδήποτε συζήτηση. Δύο απ τις αρχές μου είναι, ''ο καθένας μπορεί να κάνει τη κριτική του'' και η δεύτερη ''δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε, μπορούμε και να διαφωνούμε''. Δε διεκδικώ το αλάθητο, μπορεί εγω να έχω κάνει λάθος,ο χρόνος θα δείξει, διαφωνώ όμως με την ανωνυμία, θυμίζει κουκούλα και ''Αρτέμη Μάτσα''. Εφόσον είσαι συγχωριανός μου αλλά και δημότης που με στήριξε,δε καταλαβαίνω γιατι δε με βρίσκεις ηλεκτρονικά ή ζωντανά να μιλήσουμε, εγώ ούτε κρύβομαι ούτε φοβάμαι το διάλογο. Πάντως να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή